• Društvo multiple skleroze PGŽ-e

Iskustva članova – Đani Jakovac

 

Bolujem od multiple skleroze i invalid sam 100%.  Odlučio sam pronaći novu destinaciju za rehabilitaciju stacionarnog tipa, prilagođenu za invalidska kolica.  U razgovoru s prijateljem koji boluje od iste dijagnoze sam doznao za Lipik i odlučio tamo i otići. Ja sam iz Rijeke i morao sam proučiti kartu i vidjeti gdje se nalazi Lipik i koliko je to daleko od mog grada. Mailom sam poslao odobrenje i dobio termin u ustanovi. Riješio sam ostalu papirologiju i sanitetski prijevoz i kad je došao dan polaska za cca 3 sata vožnje stigao sam na odredište.

Po dolasku u krug lječilišta pogled padne na prelijepo uređen okoliš i puno cvijeća, fontana i zelenih površina i što je mene posebno veselilo, SVE JE RAVNO i  rampe za invalidska kolica vode do svakog ulaza. Smješten sam u sobu koja je potpuno prilagođena potrebama invalida i ima sav potreban komfor . Sestra odjela me provela kroz cijelu ustanovu i važno je da se sve terapije mogu obaviti bez problema jer su svi odjeli povezani i lako dostupni. Nije potrebno izlaziti na otvoreno  jer su sve zgrade spojene. Same  terapije ljubazno osoblje čini ugodnima i korisnima pacijentima različitih dijagnoza.  Lipik je gotovo cijeli ravnica pa se, u slobodno vrijeme, može prošetati ( provozati ) cijelim gradom pa se osjećate slobodno i bez nepremostivih barijera.

Kad pogledam s psihološke strane,  na ovakvom mjestu  upoznate puno osoba s istom dijagnozom a i svih drugih, i osjećate se prihvaćenim i znate da vas baš svatko razumije i zna koliko vam je teško. Teret bolesti postaje mnogo lakši jer se osjećaš sigurno, među svojima i ,zapravo, voliš okruženje u kojem se nalaziš.

Svakome bih preporučio da jednom ode u toplice Lipik i vidi da će ga boravak tamo rehabilitirati i pomoći mu da se lakše nosi s bolešću.  Za osobe sa MS ovo je mjesto idealno. Smještaj, osoblje, ambijent, termalna voda i okruženje jamci su ugodnog boravka . Ja sam odlučio vratiti se i dogodine, isto tako i mnogi s kojima sam pričao i siguran sam da ćete i vi misliti tako ako jednom odlučite doći u ovo prekrasno lječilište.

 
 
 
 
 
 
We use cookies

Koristimo kolačiće
Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku.
Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje , Klikom na gumb 'UREDU' pristajete na korištenje kolačića.